środa, 3 sierpnia 2011

Tortilla de patatas

Hiszpański omlet, który smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Oprócz podstawowych składników czyli jaj i ziemniaków, można dodać
do niego wszystko na co mamy ochotę lub to, co akurat mamy w lodówce. 
Ponieważ w moim ogródku obrodziły ostatnio pokrzywy,
postanowiłam wykorzystać ich młode listki do przygotowania tej potrawy.


Tortilla de patatas
z wędzoną papryką i pokrzywą

1 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
oliwa
0,25 łyżeczki wędzonego chili
sól
1 łyżka soku z cytryny
2 garście młodych listków pokrzywy
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
6 jajek

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki, chili i sól.
Smażyć ziemniaki około 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ziemniaki nie powinny się rozpadać, ale muszą być miękkie przed dodaniem jajek.
Jajka wbić do miski i lekko wymieszać trzepaczką.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać sok z cytryny, paprykę i pokrzywę.
Następnie wlać jajka i poruszać patelnią, żeby masa wypełniła przestrzeń między ziemniakami.
Smażyć aż spód będzie złocisty a następnie zsunąć omlet na deskę, usmażoną stroną do dołu.
Przykryć omlet patelnią  i zdecydowanym ruchem obrócić deskę tak, aby omlet znalazł się znowu
na patelni, nieusmażoną częścią do dołu. Smażyć kilka minut aż druga strona się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz