piątek, 2 września 2011

Przepis autorski Pomocnika Kuchennego

Mój osobisty Pomocnik Kuchenny od czasu do czasu wkracza do akcji.
Zauważyłam u Niego szczególne zamiłowanie do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
Wczoraj, kiedy zauważył świeżo upieczoną ciabattę, zapytał czy można ją zapiec
z kurczakiem, cebulą i gorgonzolą. Oczywiście, że można!
Do tego pikantny sos, domowej roboty, który zawsze musi być w lodówce.
Tak oto, zaplanowany na kolację, pieczony kurczak z duszonym groszkiem skończył jako zapiekanka.


Zapiekanka z kurczakiem i gorgonzolą

ciabatta przekrojona wzdłuż na cienkie kromki
pieczony kurczak
gorgonzola
cebula pokrojona na cienkie plasterki
sos powstały podczas pieczenia kurczaka lub oliwa
ulubiony sos do podania

Kawałki kurczaka i cebulę rozłożyć na kromce ciabatty.
Polać niewielką ilością sosu powstałego podczas pieczenia kurczaka.
Jeżeli nie mamy sosu można skropić oliwą.
Włożyć na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Kiedy cebula lekko się zrumieni położyć na wierzch kawałki sera
i wstawić ponownie do piekarnika. Wyjąć kiedy ser się roztopi.
Podawać z ulubionym sosem.

 

1 komentarz:

  1. Zapiekanki były przepyszne!!!!!! Kiedy powtórka????? Ponadto należy zamieścić przepis na domowy sos, niech inni też korzystają z prostoty i "góry" smaku jaki można zmieścić w słoiku bez nazwy znanego i przereklamowanego ketchupu.

    Pomocnik kuchenny ;)

    OdpowiedzUsuń